7 Oca 2010

36.dosya: Engin erkiner ve yazdıkları üzerine


Engin erkiner ile ilk karşılaşmam 1979 da selimiyede kısa bir süreliğine göz altına alınmam ile olmuştur.



Orada kendisini tanıdım. Önlerinde daktilolar takır takır yazıyorlardı. Öyle hatırlıyorum. Bulunduğum okuldan göz altına alınmış Selimiye ye getirilmiştim. Polis karakolunda 2 saat kaldıktan sonra göz altına alınmıştım. 1979 da 16 yaşında idim.



Engin erkiner ve oradaki bütün devrimciler beni çok iyi karşılamışlardı.

Son derece saygın devrimcilerdi gözümde. Engin erkinerin o zaman bana söylediği çok önemli bir söz devrimci yaşamım da çok önemli kararlar vermeme sebep olmuştur. Bana şöyle söylemişti ; şimdi seni yukarıya “savcı-hakim “ karşısına çıkaracaklar ve bir sürü nasihat edecekler sen devrimci olduğunu sakın unutma. Diye öğütlemişti. İki gün sonra babam gelip beni selimiye’den çıkartmıştı. Ondan sonra bir daha hiç görmedim engin erkineri.



Birleşik sosyalist parti kuruluşunda enginin ismini tkep li arkadaşlar vasıtasi ile duyuyor ve zaman zaman yazılarını da okuyordum. Üretkenliğinden ötürü Aslında çok saygı duyduğum bir insandı. Bütün bunları kendisine yazdım. Kendisi ile internet üzerinden mektuplaştım.



Ancak son zamanlar da bir tartışma daha doğrusu kötü polemikler internet üzerinden yayılmaya başlayınca Engin erkinere bu tarzınız yanlış diye yazdım ve haddimi aşarak bir iki öğüt verdim.”öneri” kendi partimiz tarihinden ve tasfiye sonrası yaşananlar parti dağıtıldıktan sonra tartışmalar internet üzerine saçılmış ve herkes gerekli gereksiz bütün insanlar bu tartışmalara hadleri olmaksızın girmişler ve partimiz tarihimiz ve geleneğimiz internet üzerinde örselenmişti. Bir dönemlerin aydınlıkçı faşistleri aklıma geldi 79 senesinde

Aydınlık gazetesi “halkın sesi”Benzeri yayınlar yapıyor bütün devrimcileri resmen ihbar ediyorlardı. Açık koordinatlar vererek, Engin erkiner arkadaşların yazdığı makalede olduğu gibi doğu perinçekliğe özenmesinin nedeni ne olabilirdi ? Yoksa böylesi bir görev mi verildi?



TKP/B genel sekreteri İbrahim seven kongre de hesaplaşamadığı insanlarla internet üzerinden yağmur yağdırmaya başlamış ve bir çok bilgi de ortalığa saçılı vermişti. Bu tartışmaları bu kötü polemikleri izleyenler bunu çok iyi görmüşlerdir. Şükürler olsun ki karşısındakiler bu polemiklere dönüp bakmadılar ve tartışmayı kendileri açısından bitirdiler. Aslında İbrahim sevenin yazdıkları yüzde yüz hatta parti kongre belgelerinden olmasına rağmen gerek zamanlama gerek İbrahim sevenin son derece kötü uslubu gerekse mekan buna çok uygun değildi.Aslında İbrahim seven internet ortamına attıkları partimizin parti üyelerine yönelik çıkardığı militan dergilerinde bunlar yayımlanmıştı. İbrahim seven bir makalesinde mihraç uraldan despot katil diye bahis ederken sonradan öğreniyoruz ki Suriye de mihraçın evinde misafir olmuş hatta devrimci birlik belgelerine de düşen birlikte fotoğrafları var. Örgütsel olarak devrimci birlik platformu işine de girmişler bütün bunların bende belgeleri ve fotoğrafları mevcuttur isteyen arkadaşlara gönderebilirim. Ayrıca mihraç ural arkadaş bütün devrimci kamuoyuna şu çağrıyı yapmıştır. Acil arşivini en iyi korumuş devrimci orgütlerimizden biridir. Arşivimiz . belge foto kitap ne istiyorsanız herkese açıktır.

Dolayısı ile bu konuda bilgi almak isteyenler mihraç ural arkadaş ile yazışmalılardır.



Engin erkinerde geçmişte acil ile yaşadıklarını aktarırken son derece ilginç bir yönteme başvurmuş bir çok insana hakaretler yağdırmaya başlamıştı. Oysa engin erkineri tanıyanlar asla bu adamın üslübü bu değildir. Bunu neden yapıyor diye yadırgamışlardı. İnsanları ajan yapıyor katil yapıyor . bir sürü şeyler yazıyor bunların hepsini okudum. Bunları yönelltiği insan yani bu suçlamalara ve hakaretlere maruz kalan insan ile konuşmaya başlayınca bu arkadaşımız yani mihraç ural engin erkiner ile ilgili belgeleri gönderince hakikaten şok oldum. Engin erkiner polis ifadesi tam bir itirafçı niteliğinde idi bu belgeler internet sitelerinde yayımlandı.



Erkinerin siyasal serüveni hakikaten çok ilginç özellikle kendi sitesinde

Yazdığı kendi siyasal yaşamına değin bir çok sorunun cevabını da vermiş oluyor. Dar grubçuluk anlayışı örgütsel pragmatizmin de ortaya çıkıverdiğini görüyoruz. Erkinerin ifadesi “polis” ortada iken acil den ayrılıp TKEP’e katılıyor ve parti engini kabul ettiği gibi parti MK sına getiriyor. TKEP siyasi hareketi her zaman saygı duyduğum ve önder kadrosu ile tutsak olarak kaldığım Arkadaşlardır. Komun yoldasligim da olmustur kendileri ile Herkesi biçen tasfiye tırpanı TKEP i de biçmiştir. Ancak bu tasfiyeler sonrası TKEP/L olarak Devrimci mücadale de devam ettirmektedir. Bu yüzden gerek engin ve gerek engine cevap yazacak arkadaşların bu politik misyon ile yazarken daha özenli olmaları gerekmektedir. Bu meseleye müdahil olmamın sebebi de budur. Bunu hem engin erkiner hemde mihraç ural arkadaş ile açıkça paylaştım. Devrimci duyarlılığım ve Partimizin bir dönem emeğin birliği ile yaptığı birlik süreci ile birlikte bu arkadaşlar ile bir zamanlar aynı siyasal yapının yoldaşları idik. Engin erkiner o tarihi bilmez. O tarihin de bir parçası değildir.Engin erkiner idam edilen üç tkep’li yoldaşları da bilmez . Direnme kültürünü suç sayan Engin erkiner TKEP lilerin 12 eylül de siyasi savunma geleneğinin yaratıcılarını ve bunu bütün devrimci çevrelere bulaştırdığını da bilmez. Çünkü Engin erkinere göre bu suçtur. Çünkü Engin erkiner direnmeyi suç sayıyor Dolayısı ile direnenleri de suçlu, Aslında geçmişteki tavrını ele alırsak bu son derece normal karşılanmalıdır. Bu tartışmalar da en üzücü yan el birliği ile bir siyasi hareketi tasfiye edenlerden olan engin erkiner ayrılıp gittiği Acil hareketine ve o hareketi bir biçimi ile yaşatmaya diri tutmaya çaba gösteren insanlara yönelik olarak bir takım girişimler içinde olmasıdır. Her yerde bu tarz girişimlere verdiğim cevap şöyledir. Önce dünyada sosyalizm tasfiye edildi Sonrasında devrimci örgütler ve kadrolar bizatihi o örgütlerin yönetici kadrolarınca tasfiye edilmiştir. Teslim töre

,engin erkiner,İbrahim seven ve benzeri insanlar Bu işte resmen görev almışlardır. Şimdi şu soruyu sormak lazım Bütün bunların karşılığın da ne aldınız ? Bu ihanetinizin karşılığına değdimi ?



Adam eve giriyor hırsızlık ediyor . Kendisine hırsız diyenleri yani evin sahibini hırsız çıkartıyor. 12 eylül öncesi yakalanışı ve polise verdiği ifade internet sayfalarında dururken bunu özeleştirisin vereceğini iyi yaptım diye biliyor. Kötüsu hala bu ve benzeri adamların sol içinde itibar görmeleridir. Asıl tartışılması gereken konu budur.Yoksa beni acil ve onun engin erkiner ile ilgili meselesi hiç bağlamaz hatta bu konu ile mezun bile değilim. Ancak Acildeki arkadaşlar engin erkiner ile ilgili bu itiraf dosyasını bana ilettiler Ayrıca bu internet sayfaların da web sitelerin de debulunmaktadır. Google engin erkiner yazan her internet kullanıcısı engin erkiner ile ilgili bilgilere ulaşabilir.



Türkiye devrimci hareketinin gerek örgütsel yapıları gerekse bireyleri bükemedikleri bütün yürekleri ya ajan ya provakatör ilan etmiştir. Her ilan edilen ajan ve provakatörde mutlaka bir yanlışlık var düşüncesindeyim. Bu işler bu kadar kolay olmamalı onlarca yıl tutsak edilmiş hayatlar ve devrimci yaşama sunulan bedenler bu kadar kolay harcanmamalı .



Hiç kimsenin savunucusu avukatı değilim. Ama birileri kalkıp kendini ispat etmiş devrimciler ve ya örgütler için karalama yapıyor ise müdahele etmek lazım. Geçmişte böylesi bir çok şey yaşandı , TKP/ML içinde laz nihatın katledilmesi de böyle bir süreçtir.

Ve benzeri onlarca hatta yüzlerce olay.Bütün bunlar bütün devrimcilerde düş kırıklıkları yaratıyor.





Oturup TKEP tarihi sürecini yazmış iyi etmiş Ancak bu tarihsel sürecin aktarımı bize ne öğretiyor. Buradan çıkaracağımız bir ders varmı ? bu yazdıkları doğrumu ? Bu tarihsel süreci yazarken neden insanlara son derece bozuk bir uslub ile saldırıyor. Türkiye devrimci hareketinden gizlenen muhbirliği işbirlikçiliği yada itirafçılğı ortaya çıkınca herkese saldırıyor. Muhtemelen bana da ajan diyecektir. Kendisini bir dostu uyarıyor diyorki senin için derin devlet ile ilişkileri var diyorlar dalga geçiyor var diyor. Buradan kalkıyor roj tv de



Yayın yaptım diyor ovunuyor. Avrupa da sol parti bilmem nesine seçilmiş hava atıyor

Avrupa sol partisi neyi savunuyor. Neo liberalizmi yani : Ücüncü dünya emekçilerinin emeklerini sömürerek kendi işçilerini daha konfor içinde yaşamının sağlanması için sözde sol tanjanslı bir parti. Rahmetli Lenin değilmi idi bu reformist karşi devrimci Avrupa solu ile hayat tüketen tolagatti thorez Avrupa sosyal demokratları kautsky bir hatırlayın polemiklerini ve sol komünizm bir cocuklukluk hastalığı makale bütünü kitabını. Engin ve benzeri Avrupa konformistlerinin yaptıkları sermaye ye akıl vermek ve onların işini kolaylaştırmaktır.



Sormak lazım engin ne iş yapar Avrupa da karnını nasıl doyurur. Kaç kez evlenmiştir.

Doğru düzgün kendilerini ve evlerini bile idare edemeyen bu zavallı kişilikler bir dönemler Türkiye devrimci hareketinde söz sahibi olmaları endişe vericidir. İyi ki 12 eylül de devrim yapamadık , Sovyetlerde 70 küsür sene süren devrim Türkiye için 20 yılı bile bulmayacaktı.

Gözlerimizi kapayalım bunların bir devrim sonrasını bir düşünelim. Gözlerimi bile kapamaya cesaret edemiyorum.



30 sene once yoldaşlık ettiği biri için sarf ettiği sözler son derece seviyesizdir. Bunlardan birine pavyoncu diyor . birine bilmem ne Mahpushane avlusun da cekilmiş bir resimlerini gönderdi bir arkadaş bana ve avlu da top oynuyorlar ortaokul öğrencileri gibi. Üstelik onca itirafı yapmasına işbirliği yapmasına rağmen o insanlar engini af etmişler aralarına almışlar. Ceza kesmemişler. Belki de yanlış yapmışlar. Benzini bitti dediği arkadaşın gerek Avrupa da gerek Suriye de neden tutuklandığını hatta neden işkence gördüğünü hiç merak ettiniz mi . Bir başka ülkenin şartlarında üstelik bir devrimci olarak yaşamak kolaymı ? avrupada kolay oturursun BND kucağına rahat rahat yaşar gidersin. Birçok sol eskisinin yaşadığı gibi bir iki sol parti ile ilişki kurarsın hayat gider. Türkiye solunun en yetenekli kişisi engin erkiner imiş . Neye ve kime göre devlete göre ise bu kesinlikle öyledir. İfadelerini okuduğumda ben şahsen unuttuklarını bile hatırladığını görünce kesinkes yetenekli biri dedim. Orada onurunu bıraktığından hiç haberi yok. Engin ve benzeri kişiliklere illegalite kendi pisliklerini gizlemenin temel argümanı Yani polisteki tutumundan hiç söz etmiyor. Kimse sormuyor ki



Konferanslar da bundan sonra engine soracaklar hiç merak etmesin. Devrimcilere direnenlere aidiyeti ne olursa olsun herhangi bir karalama da engine bunun cevabını avrupadan verecek arkadaşlar var.



Bütün bu yazdıklarımın ardından



Bu yüzden engin erkiner benim için düş kırıklığıdır.