8 Ağu 2010

176. DOSYA

176.DOSYA

İBRAHİM YALÇIN; 1977 SIZINTISI- 2


Ö. ÖDEMİŞ

7 Ağustos 2010

İbrahim Yalçın’ın 1977 yılın da örgüte sızan birisi olduğunu ilk yazılarda yazmıştım. Bu yazıda ise 1986 yılında, cezaevinden çıktıktan sonra neler yaptığını, yeniden  nasıl  ve ne zaman polis ile ilişkiye geçtiğini belgeleriyle ortaya  koyacağız. Aslında her şey alenen açık bir şekilde İ.Yalçın’ın kendi el yazmalarında  var. Bu güne kadar dikkatli bir araştırma yapılamadığı ve bir tarihsel akış içerisinde ele alınamadığı için net olarak ortaya çıkarılamamıştır. 

İbrahim Yalçın el yazmaları sayfa 1; 
20 Ekim 1986 tarihinde Altınözü’nden Antakya ya geldim. Doğru postaneye indim. Antakya’dan Ahmet Rende’ye telefon ederek, İstanbul’a  gitmek üzere postaneden ayrıldıktan birkaç dakika sonra koluma giren MİT elemanlarının “İbrahim bir dakika gelir misin” uyarısıyla doğrudan karşı kaldırımda bulunan otomobile alındım”  

İ.Yalçın 20 Ekim 1986 tarihinde yakalandığını kendi el yazısıyla böyle anlatıyor. Yakalanıyor, falaka yiyor  ve üzerinde isinler, adresler vb. çıkıyor. Devam ediyoruz. 

İ.Yalçın elyazmaları sayfa 2; 
“Onlar ‘ Suriye’ye gittiğimi, tatili eşimle orada geçirdiğimi, bu adreslerdeki isimleri Suriye’ye göndereceğimi ayrıca Türkiye sorumlusu yada çok yetkili bir görevle geldiğimi açık söylemeseler de  ima ediyorlardı.” 

“…falakaya mola verdiklerin de (….) ellerimi yattığım yerden kaldırarak ‘yeter be, tamam artık Suriye’ye gittim’ diye bağırdım.” İ.Yalçın il yazmaları sayfa;4, 
Burada İ.Yalçın çok açık bir biçimde  ilk Suriye gedişinin polisin bilgisi dahilinde olduğunu söylüyor. İşe polis zaten biliyordu ile başlıyor. Tarih 28 Ağustos 1986. 

İ.Yalçın el yazmaları sayfa-5; 
“Beni önce İstanbul’a göndererek oradaki adreslerle görüşmemi ve durumlarını, ne yaptıklarını, konumlarını? Silah durumunu? İl sorumlusunu vs. öğrenmemi istediler. Ben İstanbul’a gittim. 6 günde gördüğüm adresi bilinen kişilere uğrayarak ellerindeki yayın organlarını kaybetmelerini ve çok önemli sorun varmış, Mihraç’tan haber geldi tüm randevularınızı durdurun, ikinci bir habere kadar herkes işine gücüne baksın diye, gördüğüm herkese söyledim” 

İ.Yalçın el yazmaları sayfa 7; 
“İstanbul da sarı Vedat’ı gördüm. Sarıya her şeyi anlattım ve hemen kaybolmasını ayrıca durumu buraya anlatmasını bildirdim.- Size anlatmış.- Orada Sarı’dan 13 ve 16 Ekim 1986 da PTT önünde( Antakya’da) buluşalım diye iki sahte randevu aldım. Adana’ya MİT’e döndüğümde  Sarıyı gördüğümü beni kongreye götürmek için geldiğini ve 13 ve 16 Ekim’de Antakya PTT’si önünde saat 14.00 de buluşacağımızı bildirdim. En çok bu habere sevindiler.”  

İşte İ.Yalçın burada tökezliyor. 20 Ekim 1986 tarihinde  polise yakalanmışken, Sarı Vedat ile 13-16 Ekim tarihin de randevu alıyor. Yani yakalandığını söylediği tarihten  7 gün önce!... 

İ.Yalçın’ın el yazmalarını dikkatlice okumaya devam edelim. Sayfa 8; 
“Bunlar (yani MİT) benim kongreden önce buraya gelmemi istedikleri için ‘peki şimdi nasıl gideceksin! Dediler. ‘Bende Ali Hamam zaten bilindiği için telefon eder,onun adını ve köyünü öğrenir, ondan sonra da telefon eder şu gün geliyorum motoru gönderin derim ve giderim,’ dedim. Hemen öğren dediler.” 

İ.Yalçın zaten bilindiğini söylediği Ali Hamam’ın adını ve köyünü  öğrenmek için Suriye’yi arayacağını söylüyor. Bilinen adı bir kez daha  telefonla öğreniyor. 

İ.Yalçın el yazmaları sayfa-9; “(…) bir hafta sonraya gün kestik (28 Ağustos 1986) ben o günü MİT’e bildirdim. Çok sevindiler. Başarılar vs. dileyerek 150.000 TL paralarını alarak vedalaştık.” 

İ.Yalçın kendi il yazmalarında aslında itiraf ediyor. İlk geçişi öncesinde yani 28 Ağustos tarihin de MİT iler ilişkiye geçiyor ve görevli olarak Suriye’ye geliyor. 20 Ekim tarihinde değil. Bu şu demek; 

İ.Yalçın cezaevinden çıkar çıkma MİT ile bir biçimde ilişkileniyor. Sonra görevli olarak 28 Ağustos 1986 tarihinde Suriye’ye geçiyor. 15 gün kadar burada kalıyor, bilgi ve belge toparlıyor.  12-13 Eylül 1986 da yeniden Türkiye’ye dönüyor. MİT ile çalışmaya devam ediyor. Ekim atının sonlarına doğru tekrar MİT ile ilişkide Suriye’ye geçiyor. Aynı tarihlerde S.Uğur’da İstanbul dan Adana MİT’ine geliyor ve  görev verilerek Suriye’ye geçiriliyor. S.Uğur Suriye’ye gelir gelmez  deşifre oluyor ve yakalanıyor. MİT tarafından görevlendirildiğini itiraf ediyor.  

İ.Yalçın ile S.Uğur’un Suriye’ye geliş tarihleri arsında 3-4 gün  var. S.Uğur İstanbul’dan Adana’ya geliyor. Organizasyon Adana MİT’i tarafından yapılıyor. Hem İ.Yalçın hem de S.Uğur aynı birim tarafından  değişik pozisyonlarda  organize ediliyor.  

S.Uğur’a, i.Yalçın hakkında bilgi verilmemiş olabilir ancak S.Uğur’un bilgisi kesinlikle İ.Yalçın’a verilmiş olmalı. S.Uğur itirafında MİT’in kendisine ‘kendisi dışında 2-3 kişinin daha  görevli gönderildiğini,’ isim vermeden söylediğini belirtiyor. 

İ.Yalçın, S.Uğur deşifre edilip yakalandıktan sonra ona çok sert davranıyor ve herkesin içinde birkaç kez dövüyor. Şiddetle cezalandırılmasını istiyor. S.Uğur olayından 3-4 gün sonra, daha S.Uğur’un nasıl cezalandırılacağı kararı verilmemişken, İ.Yalçın benimde anlatacaklarım var diyerek “ünlü itiraflarına” başlıyor. 12 sayfa itiraf yazıyor, polisi kandırdığını söyleyerek, örgütü kandırıyor. 

O dönem yazdığı  itirafta ki tarihlerle oynuyor. Bunu kimse görmüyor. 20 Ekim tarihin de Antakya postanesi önünde yakalandığını söylüyor. Ancak  28 Ağustos tarihinde parasını alarak Suriye’ye geçtiğini itiraf ediyor. Sarı Vedat ile 13 Ekim tarihinde randevulaşıyor. Doğru olan tarih 28 Ağustos tarihidir. Yani cezaevinden çıktıktan sonra ilk Suriye’ye geçmeden önceki MİT ile ilişkiye geçiyor. İlk gelişinde itiraf etmiyor, bilgi aktarıyor. Ancak  aktardığı bilgilere dönük operasyon yapılırsa tekrar Suriye’ye gidemeyeceğini söyleyerek, operasyon yapılmasını engelliyor. Bilgisini verdiği ilişkiler izlenmeye alınıyor, ancak yakalanmıyor. 

İ.Yalçın ısrarla dikkatleri Suriye’ye ikinci geliş öncesi yakalandığına, ilk gelişinde böyle bir durum olmadığı noktasına  çekmeye çalışıyor. Bunun için yakalandığı tarih konusunda yalan söylüyor. Ancak arada hata yapıyor. 

İ.Yalçın, yakalanma tarihiyle oynayarak, ‘olayın daha yeni bir olay olduğunu ve hemen gelip örgüte anlattığını söyleyerek, güven oluşturmaya çalışıyor.  “Ben polise hiç çalışmadım, polisi kandırdım diyerek, örgütü kandırmak… 

İ.Yalçın 20 Ekim 1986 tarihinde değil, ilk gelişi öncesinde yani 28 Ağustos 1986 tarihinde  polisle işbirliği içerisine giriyor. Görevli olarak Suriye’ye gidiyor. 15 gün kadar kalıyor ve edindiği bilgilerle Türkiye’ye geliyor. Elde ettiği bilgileri polise aktarıyor, ancak  bu bilgiler doğrultusunda operasyon yapılmaması konusunda anlaşıyor. Polis Kongre için tekrar gitmesini yeni verilen görevleri yerine getirmesi durumunda ailesinin de Suriye’ye geçmesine izin verileceğini söylüyor. Anlaşıyorlar… 

Eski bir sızıntı  yeni baştan uyandırılarak, göreve döndürülüyor. Eski işlevine ve canlılığına kavuşuyor. 
İ.Yalçın’ın hesapları S.Uğur’un yakalanması ile aksıyor. Korkmaya başlıyor. Kendince zeki bir hamle yapıp, kendi iradesi ile açıklamalarda bulunuyor. Böylelikle herkesin kafasında “kendisi geldi açıkladı” ön yargısını oluşturarak, bir adım öne geçiyor. Bu senaryo bile, kriz durumunda kullanılmak üzere daha önceden hazırlanmış gibi görünüyor. 

İ.Yalçın’ın bu uyanık tavrı yüzünden, oradaki yönetici durumunda ki insanlar, o dönem için alınacak tavırda, kararsız kalıyor. O dönem için oluşan ağırlıklı yargı; İ.Yalçın, polis tarafında böylesi bir baskıya maruz kalmış ancak polisi atlatarak, tüm yaşananları gelip, örgüte anlatmıştır, şeklinde oluşmuştur. Böylelikle polisin bir hamlesi daha boşa çıkartılmış oluyordu. 

İ.Yalçın örgütte oluşan bu yargı  ile birlikte, önemli bir badireyi daha atlatıyordu. 

Devam edecek. 

Ö.ÖDEMİŞ.