5 May 2010

DOĞRULARIN ARKASINDAKİ ÖZVERİ; 6 MAYIS 1972

Yusuf Aslan - Deniz Gezmiş - Hüseyin İnan

Bedreddin Mahir
6 Mayıs 2010
Doğrularımızın arkasında nasıl duruyorsak elde edeceğimiz sonuçlar da öyle olacaktır. Kararlı siyasi iradeler özverilerle yoğruldukça, doğrularımızın elde edeceği sonuçlar da kalıcı olacaktır. Bu yol, kendi tarih deneylerimizin ortaya koyduğu örneklerle doludur. 6 Mayısı bu algıyla anıyorum. Bu algı, bilincimize sunduğu soyutlamalarla,  zamanları aşarak bu gün içinde bir değer olan kendi tarih deneylerimizin ürünüdür.
Bu yanıyla Denizlerin anısı, geçmişin geleceğe taşıyacağı örnekler olarak tarih bilincimizde yerini almaktadır. Kıyım bilinci yerine, barış bilinciyle, hak uğruna direnme bilinciyle yürümek budur. Denizlerin yolu tas tamam bu yoldu.
***
38 yıl önce bu gün, bu ülkenin ve tarihinin fidanları katledilmişti. Özgürlük ve bağımsızlık için çırpınan gençliği yok etmek, toplumun geleceğini karartmak istenmişti. İdam sehpaları kurulmuş, toplu kıyımlar yapılarak, köyler boşaltılıp coğrafyamızın barışına son verilmişti.
Üç kuşaktır süren bu yıkım, bu gün de 12 Eylül 1980 darbecilerinin bozduğu toplumsal kimyaların gölgesinde devam etmektedir. Darbeler çağının kapandığını sananlar, dün içine girdikleri rehaveti bu günde devam ettirmektedirler; sivil diktatörlük sevdalılarının ekmeğine aynı algılarla, bu gün de yağ sürmeye devam edilmektedir. Ancak dün, doğruları arkasında dik durarak idam sehpasına gidenler, bu karanlık gidişin bir yerde kırılacağını da göstermiş oldular. Geleceği kazanma mücadelesinde, bu günü dünden kuranlar, bu özverilerin sahibidir.
Denizleri anarken bu gün onlara ve onlar gibi doğruları arkasında dik duranlara olan ihtiyacımızı da dile getirmiş oluyoruz. Biliyoruz ki, doğrularımızın arkasında nasıl duruyorsak elde edeceğimiz sonuçlar da öyle olacaktır. Kararlı siyasi iradeler özverilerle yoğruldukça, doğrularımızın elde edeceği sonuçlar da kalıcı olacaktır. Bu yol, kendi tarih deneylerimizin ortaya koyduğu örneklerle doludur. 6 Mayısı bu algıyla anıyorum. Bu algı, bilincimize sunduğu soyutlamalarla,  zamanları aşarak bu gün içinde bir değer olan kendi tarih deneylerimizin ürünüdür.
Bu yanıyla Denizlerin anısı, geçmişin geleceğe taşıyacağı örnekler olarak tarih bilincimizde yerini almaktadır. Kıyım bilinci yerine, barış bilinciyle, hak uğruna direnme bilinciyle yürümek budur. Denizlerin yolu tas tamam bu yoldu.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve tüm şehitlerimizin aziz hatırası önünde, aydınlattıkları örnek yolun izcileri olarak saygıyla eğiliyoruz.